Nie świeci światło pozycyjne tył

Nie świeci światło pozycyjne tył

Postprzez arthek » wtorek, 31 lipca 2018, 19:44

Zagadka.
Dzisiaj zauważyłem ,ze nie świeci mi światło pozycyjne z tyłu ( wczoraj świeciło) .
Zdjąłem klosz i wymieniłem żarówkę na nową ( 6V3W) bez zmian.
Multimetr w rękę i mierzę napięcie w lampie na oprawce - jest 6,4 V.
Wkładam żarówkę - nie świeci.
Sprawdzam światło STOP - świeci.
Przekładam więc żarówkę ze STOPu do pozycji i ...nie świeci :shock:
Przekładam z powrotem do oprawki STOP - świeci .
Zdejmuję kokon i sprawdzam napięcie - jest 6,4 V na obu stykach.
Przykładam żarówki bezpośrednio do styków.Stop Świeci na styku STOP , ale na styku POZYCJI nie świeci.
Ostatnio edytowano środa, 8 sierpnia 2018, 04:23 przez arthek, łącznie edytowano 1 raz
[URL=http://www.motostat.pl/vehicle-stats/21217] [IMG]http://www.motostat.pl/user_images/21217/icon3.png[/IMG][/URL]
Avatar użytkownika
arthek
 
Posty: 971
Dołączył(a): wtorek, 21 kwietnia 2009, 21:45
Lokalizacja: Kielce

Re: Nie świeci światło pozycyjne tył

Postprzez hornetino » wtorek, 31 lipca 2018, 21:23

A podświetlenie licznika świeci, bo to ten sam styk w stacyjce, co pozycja tył (53)?
• Osa M52 (1963) • Komar MR232 (1967) • Komar 2328 (1970) • Pegaz 700 (1973) •
• tel. 502 614 834 • hornetino@icloud.com
Avatar użytkownika
hornetino
 
Posty: 889
Dołączył(a): sobota, 1 stycznia 2011, 23:44
Lokalizacja: Warszawa-Gocław

Re: Nie świeci światło pozycyjne tył

Postprzez arthek » wtorek, 31 lipca 2018, 21:53

Podswietlenie licznika swieci i postojowe z przodu .
Bylem w garazu przed chwila i sprawdzilem zarowki bezposrednio z akku i swieca.
Majac zdjety kokon przylozylem bezposrednio zarowke do styku tylnego swiatla i zarowka sie zaswiecila.Ucieszony zalozylem kokon i swiatlo z tylu nie swieci.
Jutro musze to przejrzec.
Pierwszy raz spotykam sie z sytuacja ze napiecie na oprawce jest , zarowka jest sprawna a mimo to nie swieci...
[URL=http://www.motostat.pl/vehicle-stats/21217] [IMG]http://www.motostat.pl/user_images/21217/icon3.png[/IMG][/URL]
Avatar użytkownika
arthek
 
Posty: 971
Dołączył(a): wtorek, 21 kwietnia 2009, 21:45
Lokalizacja: Kielce

Re: Nie świeci światło pozycyjne tył

Postprzez arthek » środa, 8 sierpnia 2018, 04:32

Walczyłem kilka dni z problemem , zdejmowałem kilka razy klosz lampy z tyłu, sprawdzałem oprawki , styki, żarówki , masę....
Światło pozycyjne z tyłu nadal było na zasadzie pojawiam się i znikam.
Co najdziwniejsze w tym wszystkim to to , że za każdym razem było napięcie w oprawce na poziomie 6,4 V-6,5V kiedy mierzyłem multimetrem, a mimo to żarówka nie świeciła..... :shock:
I wczoraj nagle znalazłem przyczynę.
Poluzowała się mała śrubka w styku przy ramie ,która dociska przewód zasilający światło pozycyjne tył.Przewód był luźny ale cały czas stykał ze złączem.
Niby napięcie było ale pod obciążeniem żarówki ginęło....
Taka sytuacja.
[URL=http://www.motostat.pl/vehicle-stats/21217] [IMG]http://www.motostat.pl/user_images/21217/icon3.png[/IMG][/URL]
Avatar użytkownika
arthek
 
Posty: 971
Dołączył(a): wtorek, 21 kwietnia 2009, 21:45
Lokalizacja: Kielce


Powrót do Elektryka

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość